Προειδοποίηση Google: Αυτές τις εφαρμογές δεν πρέπει να κρατάτε στο κινητό σας

Το Play Store της Google βρίσκεται σε μια φάση ταχύτατων αλλαγών που στοχεύουν στη βελτίωση της εμπειρίας των χρηστών.

Προειδοποίηση Google: Αυτές τις εφαρμογές δεν πρέπει να κρατάτε στο κινητό σας

Πρόσφατα, παρατηρήσαμε καινοτομίες όπως η δυνατότητα ταυτόχρονης ενημέρωσης πολλαπλών εφαρμογών και η αυτόματη έναρξή τους, βελτιώνοντας την ευκολία και την αποδοτικότητα.

Ωστόσο, η πιο καθοριστική αλλαγή έγκειται στη δέσμευση της Google να αφαιρέσει εφαρμογές που θεωρούνται κακής ποιότητας ή υψηλού κινδύνου. Αυτή η κίνηση θα συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της ασφάλειας των χρηστών, διασφαλίζοντας ότι οι διαθέσιμες εφαρμογές στο Play Store πληρούν τα απαραίτητα πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας.

Οι χρήστες θα μπορούν να κατεβάζουν εφαρμογές με περισσότερη εμπιστοσύνη, ενώ οι προγραμματιστές θα πρέπει να τηρούν αυστηρότερους κανόνες. Με αυτές τις βελτιώσεις, γίνεται όχι μόνο πιο φιλικό προς τον χρήστη, αλλά και πιο ασφαλές περιβάλλον για την καθημερινή χρήση εφαρμογών.

Η αλλαγή πολιτικής της Google για τις εφαρμογές

Σε μια δραματική αλλαγή πολιτικής, που ανακοινώθηκε τον Ιούλιο, η Google προειδοποίησε τους προγραμματιστές ότι από τις 31 Αυγούστου, οι εφαρμογές πρέπει να «παρέχουν μια σταθερή, ανταποκρινόμενη και ελκυστική εμπειρία χρήστη… Εφαρμογές που κολλούν, δεν έχουν τον βασικό βαθμό επαρκούς χρησιμότητας ως εφαρμογές για κινητά, στερούνται ελκυστικού περιεχομένου ή επιδεικνύουν άλλη συμπεριφορά που δεν είναι συνεπείς με μια λειτουργική και ελκυστική εμπειρία χρήστη, δεν επιτρέπονται στο Google Play».

Αν αυτό εφαρμοστεί σωστά, σίγουρα θα αυξήσει την ποιότητα του Play Store, αλλά θα αφαιρέσει επίσης τις «καμουφλαρισμένες» εφαρμογές που είτε κρύβουν κακόβουλο λογισμικό είτε συνδέονται με κακόβουλο λογισμικό μόλις εγκατασταθούν στις συσκευές των χρηστών, καθώς και εφαρμογές στην αναδυόμενη γκρίζα περιοχή της διαφήμισης (adware) και της απάτης με συνδρομές (subscription scamware), ακόμα κι αν δεν έχουν εισέλθει πλήρως στα πεδία του κακόβουλου λογισμικού.

Τα στάδια εφαρμογής των αλλαγών

Αυτό δεν είναι μια απότομη αλλαγή, φυσικά, καθώς δεν υπήρχε περίπτωση να ξεκινήσει μια πιστοποίηση τα μεσάνυχτα της 31ης Αυγούστου με δεκάδες χιλιάδες εφαρμογές να εξαφανίζονται.

Αυτό που θα δούμε—επαναλαμβάνουμε, αν γίνει σωστά—είναι οι εφαρμογές να αναστέλλονται καθώς ενημερώνονται μέχρι να βελτιωθούν ή εφαρμογές που δεν επιστρέφουν καθόλου στο Play Store.

Η Google έχει ξεκαθαρίσει τις προσδοκίες της και τα προειδοποιητικά σημάδια για εφαρμογές χαμηλής ποιότητας και υψηλότερου κινδύνου.

Οι «τέσσερις πυλώνες ποιότητας των εφαρμογών Android» καλύπτουν τη χρηστικότητα καθώς και την τεχνική αντοχή και ασφάλεια.

Ενώ είναι δύσκολο για έναν χρήστη να κρίνει την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια  με την πρώτη ματιά, οι άλλες βασικές αξίες θα πρέπει να είναι εύκολο να αξιολογηθούν.

Ποιες εφαρμογές πρέπει να προσέχετε

Αυτό είναι κρίσιμο γιατί η Google δεν διαγράφει εφαρμογές από τηλέφωνα, οπότε αν έχετε τέτοιες εφαρμογές χαμηλής ποιότητας και υψηλού κινδύνου στη συσκευή σας τότε η ευθύνη είναι δική σας να κάνετε μια ειλικρινή αξιολόγηση και να διαγράψετε—όχι απλώς να αφήσετε στη θέση τους—τις εφαρμογές που αποτυγχάνουν στο τεστ.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είστε ειλικρινείς σχετικά με το αν μια εφαρμογή κάνει ό,τι υπόσχεται —ή αν είναι ασταθής, δύσχρηστη ή  με τεχνικά προβλήματα.

Σημαίνει ότι δεν πρέπει να αγνοείτε τεχνικά προβλήματα, όπως αποτυχία της εφαρμογής να φορτώσει, αποτυχία εμφάνισης ενημερωμένων πληροφοριών ή τη μη ανταπόκριση, όπως θα περιμένατε, καθώς περιηγείστε σε αυτήν.

Η Google τονίζει την προσαρμογή μιας εφαρμογής σε διάφορους παράγοντες μορφοποίησης—μέγεθος οθόνης, αναδιπλούμενες συσκευές κ.λπ.—καθώς και τη σταθερότητα και την απόδοση, συμπεριλαμβανομένων των χρόνων φόρτωσης και της απόδοσης της οθόνης.

Συμβουλές για τους χρήστες του Google Play Store

Και αν μια εφαρμογή στο τηλέφωνό σας αποτυγχάνει σε αυτές τις δοκιμές, διαγράψτε την. Είναι τόσο απλό. Δεν θέλετε τέτοιο λογισμικό στη συσκευή σας, την ίδια συσκευή που πιθανότατα περιέχει όλα τα ευαίσθητα δεδομένα σας, τα διαπιστευτήρια ασφαλείας, τα δίκτυα όλων όσων χρησιμοποιείτε και όλων όσων γνωρίζετε.

Αυτό δεν σημαίνει ότι μια εφαρμογή πρέπει να είναι εξαιρετική, αλλά πρέπει να λειτουργεί όπως θα περιμένατε.

Επειδή η ιδιωτικότητα και η ασφάλεια είναι πιο δύσκολο να κριθούν απλά χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή—αν και θα πρέπει να ελέγχετε τακτικά τις άδειες και να είστε πολύ προσεκτικοί με αυτές που παρέχετε, η τελευταία αναβάθμιση ασφάλειας της Google που αναμένεται με το Android 15 θα βοηθήσει σημαντικά.

Η δυνατότητα ανίχνευσης  απειλών, με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης εντός της συσκευής, θα σας προειδοποιεί εάν οι εφαρμογές εμφανίζουν τέτοια επικίνδυνα σημάδια. Είναι ακόμη ένας λόγος για να διασφαλίσετε ότι το Play Protect είναι ενεργοποιημένο στο τηλέφωνό σας.

Στατιστικά και τάσεις

Μόλις η πολιτική αλλαγή της Google στις 31 Αυγούστου τέθηκε σε εφαρμογή, μια νέα έκθεση από την Statista που ήρθε στο φως της δημοσιότητας πρέπει να προβληματίσει τους χρήστες Android, καθώς δείχνει ότι ο αριθμός των εφαρμογών στο Play Store έχει μειωθεί σημαντικά.

Tον Ιούνιο του 2024, τα στοιχεία δείχνουν λίγο λιγότερες από 1,7 εκατομμύρια εφαρμογές να είναι διαθέσιμες στο Play Store, μειωμένες κατά σχεδόν ένα εκατομμύριο εφαρμογές συγκριτικά με το προηγούμενο έτος. Επίσης, προκύπτει μια τεράστια μείωση σε σχέση με το ρεκόρ των 3,8 εκατομμυρίων εφαρμογών, που ήταν ο μεγαλύτερος αριθμός εφαρμογών που υπήρξαν ποτέ στο Play Store.

Προφανώς είναι ένα δείγμα, αλλά αν αγνοήσουμε τους πραγματικούς αριθμούς και επικεντρωθούμε στην τάση, είναι σαφές ότι ο αριθμός των εφαρμογών στο Play Store μειώνεται σημαντικά.

Αυτό υποδηλώνει ότι η αλλαγή πολιτικής της Google απλώς επισημοποιεί μια τάση που ήδη υπήρχε, δηλαδή ένα πολύ υψηλότερο επίπεδο απαιτήσεων για τις εφαρμογές που επιτρέπεται να υπάρχουν στο κατάστημα και πιο αυστηρές προϋποθέσεις στο Android που εμποδίζουν μια πληθώρα εφαρμογών να περάσουν έστω και από την πρώτη φάση για πρόσβαση στο Play Store.