«Βρέχει» λεφτά από 16/9: Ποιοι θα δουν χρήματα στα ΑΤΜ

Από τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου ξεκινούν οι πληρωμές από τον ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας. Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα.

«Βρέχει» λεφτά από 16/9: Ποιοι θα δουν χρήματα στα ΑΤΜ

Συνολικά 71.862.588 ευρώ θα καταβληθούν σε 78.634 δικαιούχους από τις 16 έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2024 στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε ανακοίνωσή του:

Ειδικότερα από τον e-ΕΦΚΑ:

  • Στις 16 Σεπτεμβρίου θα καταβληθούν 157.084 ευρώ σε 132 δικαιούχους για παροχές σε χρήμα τ. ΟΑΕΕ
  • Στις 20 Σεπτεμβρίου θα καταβληθούν 12.505.504 ευρώ σε 24.712 δικαιούχους για λοιπές παροχές σε χρήμα (επιδόματα μητρότητας, κυοφορίας, ασθενείας, ατυχήματος, έξοδα κηδείας).
  • Από 16 έως 20 Σεπτεμβρίου θα καταβληθούν 15.000.000 ευρώ σε 750 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

Από την ΔΥΠΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές:

  • 20.000.000 ευρώ σε 33.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων.
  • 700.000 ευρώ σε 1.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.
  • 20.000.000 ευρώ σε 19.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.
  • 3.500.000 ευρώ σε 40 δικαιούχους του προγράμματος «Σπίτι μου».

Όλες οι αλλαγές που έρχονται για 3+1 επιδόματα – Αναλυτικά οι αυξήσεις και οι νέοι δικαιούχοι

Πολύτιμη «ανάσα» σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο πολίτες αναμένεται να δώσει η αύξηση των προνοιακών επιδομάτων που περιλαμβάνεται στον κυβερνητικό σχεδιασμό. Το πακέτο παρεμβάσεων που παρουσίασε χθες η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, προβλέπει ριζική αναμόρφωση των τριών βασικών επιδομάτων που χορηγούνται σήμερα, του επιδόματος παιδιού, του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και του επιδόματος στέγασης.

Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το οποίο καταβάλλεται σε 205.000 δικαιούχους, αυξάνεται από 216 ευρώ και 54 ευρώ, σε 250 ευρώ και 75 ευρώ για κάθε παιδί. Την ίδια στιγμή τροποποιούνται προς τα πάνω τα εισοδηματικά όρια και προωθείται η θέσπιση στοχευμένων κριτηρίων ακίνητης, κινητής περιουσίας και καταθέσεων.

Το δρόμο της… αύξησης παίρνει και το επίδομα στέγασης, το οποίο «αγγίζει» περίπου 75.000 πολίτες. Από 70 ευρώ που υπολογίζεται σήμερα πάει στα 125 ευρώ και 75 ευρώ, αναλόγως της εισοδηματικής κλίμακας. Παράλληλα, θεσπίζεται αύξηση 30% για κάθε τέκνο, ενώ και εδώ θα ισχύουν συγκεκριμένα κριτήρια ακίνητης περιουσίας και καταθέσεων, ενώ εισάγεται και το κριτήριο κινητής περιουσίας το οποίο δεν ίσχυε.

Σε πλήρη αναμόρφωση οδηγείται και το επίδομα παιδιού, το οποίο ενισχύει 767.000 οικογένειες. Με το νέο πλαίσιο ενοποιείται η δεύτερη και τρίτη εισοδηματική κλίμακα του επιδόματος παιδιού σε μία, και έτσι το καταβαλλόμενο ποσό που αντιστοιχεί στην τρίτη εισοδηματική κλίμακα του επιδόματος παιδιού αυξάνεται από τα 28 ευρώ ανά τέκνο σε 45 ανά τέκνο. Μάλιστα, για το τρίτο παιδί και τα επόμενα αυτού το ποσό φτάνει τα 90 ευρώ.

Για παράδειγμα, ένα ζευγάρι με δύο παιδιά χωρίς εισοδήματα από τα ανωτέρω θα λαμβάνει 535 ευρώ, ενώ λάμβανε 432 ευρώ μηνιαίως. Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον το ποσοστό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία δεν θα προσµετράται στα εισοδηματικά όρια ώστε να υπάρχει κίνητρο προς εργασία (20% σε επίδομα παιδιού και στέγασης και 30% στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα).

Πάντως, ο τελικός αριθμός των δικαιούχων θα προκύψει μετά και την πλήρη παρουσίαση των παρεμβάσεων, όταν θα αποτυπωθεί το σύνολο των κριτηρίων που θα διέπουν την επιλογή των ωφελούμενων. Αυτό σημαίνει ότι τα νέα περιουσιακά ή και εισοδηματικά κριτήρια ενδεχομένως να «πλήξουν» σε ένα βαθμό αυτούς που βρίσκονται σε βρίσκονται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση.

Εν τω μεταξύ το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται και το «extreme make over» στο επίδομα ανεργίας. Η παροχή που καταβάλλεται σε περισσότερους από 150.000 πολίτες αναμένεται να αλλάξει πλήρως, καθώς θα αποσυνδεθεί από τον κατώτατο μισθό και θα συνδεθεί με τον μέσο μισθό και τα έτη απασχόλησης του εργαζόμενου.

Το ποσό που θα λαμβάνει ο νέος άνεργος θα είναι υψηλότερα κατά το πρώτο διάστημα, ώστε ο ωφελούμενος να μπορεί να ανταπεξέλθει στις πρώτες δυσκολίες της καθημερινότητας που βιώνει ένας άνεργος, ενώ θα βαίνει μειούμενο όσο περνά ο χρόνος, ώστε να του δίνεται κίνητρο να επανενταχθεί γρηγορότερα στην αγορά εργασίας. Το μέτρο θα εφαρμοστεί μόνο σε όσους απολυθούν μετά την θέσπιση του νέου συστήματος, ενώ θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε περίπου 10.000 ανέργους