Λογαριασμοί ρεύματος: Μεγάλος προβληματισμός, σε δίνη οι πολίτες

Οι τιμές στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε γειτονικά βαλκανικά κράτη, παραμένουν κοντά στα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Λογαριασμοί ρεύματος: Μεγάλος προβληματισμός, σε δίνη οι πολίτες

Τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος για τον Σεπτέμβριο διαμορφώνονται σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα από αυτά του Αυγούστου, χάρη στην επιδότηση του 1,4 λεπτού ανά κιλοβατώρα που ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η επιδότηση αυτή καλύπτει τα κυμαινόμενα τιμολόγια για καταναλώσεις έως και 500 κιλοβατώρες, ποσότητα που αφορά το 90% των ελληνικών νοικοκυριών.

Για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), η επιδότηση ανέρχεται στα 4,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα, διαμορφώνοντας τις τελικές τιμές σε επίπεδα προ ενεργειακής κρίσης. Το συνδυαστικό αποτέλεσμα των κρατικών επιδοτήσεων και της σταθεροποίησης ή μείωσης των τιμών από μεγάλους παρόχους καθιστά την τελική τιμή για την πλειονότητα των καταναλωτών περίπου στα 14,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα, με τις τιμές να κυμαίνονται από 14,4 έως 18,8 λεπτά.

Εν τω μεταξύ, οι τιμές στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε γειτονικές βαλκανικές χώρες, παραμένουν κοντά στα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Σήμερα, η μέση τιμή στην ελληνική αγορά φτάνει τα 197 ευρώ, με τη μέγιστη τιμή να σημειώνεται το βράδυ, όταν η παραγωγή των φωτοβολταϊκών μειώνεται, αγγίζοντας τα 942 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ η ελάχιστη καταγράφεται στα 4 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, το μερίδιο του λιγνίτη στη συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας φτάνει έως και το 24% σε κάποιες ώρες, ενώ το φυσικό αέριο καλύπτει το 69% και οι Ανανεώσιμες

Πηγές Ενέργειας υποχωρούν στο 11%, ειδικά τις απογευματινές ώρες. Το συνολικό μερίδιο του φυσικού αερίου ανέρχεται σήμερα στο 41,84%, οι ΑΠΕ καλύπτουν το 26,61% και ο λιγνίτης, ο οποίος συνεχίζει να παίζει σημαντικό ρόλο, φτάνει το 15,86%. Τα υδροηλεκτρικά συμμετέχουν με 3,96%, ενώ οι εισαγωγές καλύπτουν το 7,66% της ζήτησης.