Καφές στο αυτοκίνητο και πρόστιμο 100 ευρώ: Τι πραγματικά ισχύει

Τα τελευταία 24ωρα, τα social media έχουν αναζωπυρώσει τη συζήτηση γύρω από την κατανάλωση καφέ κατά την οδήγηση και το κατά πόσο αυτή η συνήθεια μπορεί να επιφέρει πρόστιμο.

Καφές στο αυτοκίνητο και πρόστιμο 100 ευρώ: Τι πραγματικά ισχύει

Πολλοί χρήστες εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές συνέπειες, ειδικά αναφορικά με συγκεκριμένο άρθρο του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), το οποίο φέρεται να επιβάλλει αυστηρές κυρώσεις για την κατοχή καφέ στο αυτοκίνητο.

Πιο συγκεκριμένα, έχουν κυκλοφορήσει φήμες ότι η κατανάλωση καφέ ενώ οδηγούμε μπορεί να επιφέρει πρόστιμο 100 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος για έναν μήνα. Οι φήμες αυτές, αν και αναφέρονται σε συγκεκριμένο άρθρο του ΚΟΚ, φαίνεται να συγχέουν τις διατάξεις που αφορούν τη χρήση κινητού τηλεφώνου με άλλες συνήθειες που μπορούν να αποσπάσουν την προσοχή του οδηγού.

Ωστόσο, ο γενικός κανόνας που ισχύει είναι ότι κάθε ενέργεια που μπορεί να αποσπάσει την προσοχή του οδηγού, όπως το φαγητό, το ποτό ή άλλες δραστηριότητες, μπορεί να θεωρηθεί παράβαση, εάν αποδειχθεί ότι επηρέασε την ικανότητα του οδηγού να διατηρεί τον έλεγχο του οχήματος. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο, αλλά αυτό εξαρτάται από τη διακριτική ευχέρεια του αστυνομικού.

Η σύγχυση που επικρατεί οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αλληλεπίδραση των χρηστών στα social media, όπου πολλές φορές οι πληροφορίες παραποιούνται ή διαστρεβλώνονται. Είναι σημαντικό οι οδηγοί να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους, αλλά και τις υποχρεώσεις τους στον δρόμο, διατηρώντας πάντα την προσοχή τους στις συνθήκες οδήγησης.

Τι προβλέπεται για τον καφέ στο αυτοκίνητο σύμφωνα με τον ΚΟΚ

Στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), στην παράγραφο 2 του Άρθρου 13, αναφέρεται: «Ο οδηγός κάθε οχήματος υποχρεούται να έχει πλήρη ελευθερία των κινήσεων του, για να ενεργεί ελεύθερα τους αναγκαίους χειρισμούς». Και προστίθεται: «Ιδιαίτερα, απαγορεύεται να χρησιμοποιεί εν κινήσει ακουστικά που έχουν συνδεθεί με φορητά ραδιόφωνα, μαγνητόφωνα και άλλες παρεμφερείς ηχητικές συσκευές, καθώς και τηλεόραση. Η εν κινήσει χρήση κινητού τηλεφώνου επιτρέπεται μόνο όταν αυτό είναι τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση ή όταν χρησιμοποιείται με ακουστικό ασύρματης επικοινωνίας». Στη συνέχεια επισημαίνεται ότι ο οδηγός που παραβαίνει τις παραπάνω διατάξεις τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ και επιτόπου αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού για 30 ημέρες.

Με βάση τα παραπάνω γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι δεν υπάρχει καμία απαγόρευση να έχει ο οδηγός του οχήματος καφέ στο αυτοκίνητο. Το μόνο… παραθυράκι, με βάση το Άρθρο 13 του ΚΟΚ, είναι ο αστυνομικός να δει τον οδηγό να πίνει καφέ, ενώ οδηγεί το αυτοκίνητο. Ακόμα, όμως και σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει αυτό να διαρκέσει για αρκετή ώρα, επηρεάζοντας έτσι την ετοιμότητά του να οδηγεί με προσοχή και ασφάλεια. Πρακτικά, δηλαδή, ο καφές να εμποδίζει την ελευθερία κινήσεων του οδηγού στο αυτοκίνητο.

Η απάντηση της ΕΛΑΣ σχετικά με το φλέγον ζήτημα του καφέ εν… κινήσει

Την ώρα λοιπόν που το συμπέρασμα για το αν θα μπει πρόστιμο και αν θα αφαιρεθεί η άδεια οδήγησης για έναν μήνα (στην περίπτωση που υπάρχει καφές στο αυτοκίνητο), εξαρτάται από τον εκάστοτε αστυνομικό που είναι παρών στο συμβάν, η Ελληνική Αστυνομία πήρε επίσημα θέση μέσω του εκπροσώπου της. Ειδικότερα, η Κωνσταντίνα Δημογλίδου κλήθηκε να απαντήσει σε σχετική ερώτηση, επισημαίνοντας: «Τα χέρια του οδηγού πρέπει να είναι στο τιμόνι».

Και εξήγησε: «Έχει γίνει πολύς λόγος γι’ αυτό το πράγμα. Η διάταξη του ΚΟΚ αναφέρει πως ο οδηγός δεν πρέπει να απασχολεί τα χέρια του με οτιδήποτε άλλο τη στιγμή που οδηγεί. Τα χέρια πρέπει να είναι στο τιμόνι και η προσοχή του φυσικά στον δρόμο. Οτιδήποτε απασχολεί είτε είναι κινητό, είτε κάτι άλλο, είτε είναι ο καφές».

«Έχει γίνει πολύς λόγος για τον καφέ. Δεν είναι καινούργια διάταξη, αν ένας όμως οδηγεί και κρατά συνεχώς στο ένα χέρι ένα ποτήρι με καφέ, καταλαβαίνετε πως δεν είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στην οδήγηση και να ανταποκριθεί σε κάτι έκτακτο» υπογράμμισε με νόημα.

Στην ερώτηση, μάλιστα, «αν πάρει ο οδηγός μία τζούρα από τον καφέ, θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο 100 ευρώ;», η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ ήταν ξεκάθαρη: «Δεν νομίζω πως υπάρχει πολίτης που έχει λάβει τέτοια κλήση. Είναι υπερβολικό αυτό που αναφέρεται. Σημασία έχει να μην απασχολούμε τα χέρια μας την ώρα που οδηγούμε».