Ενοίκια: Δεν θα βρίσκουν νέο σπίτι οι κακοπληρωτές ενοικιαστές

Η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα νέο Μητρώο Παρακολούθησης Ιδιωτικού Χρέους με σκοπό να διευκολύνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων στην αξιολόγηση των υποψήφιων ενοικιαστών.

Ενοίκια: Δεν θα βρίσκουν νέο σπίτι οι κακοπληρωτές ενοικιαστές

Αυτό το μητρώο, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με προϋπολογισμό 1,145 εκατ. ευρώ, θα λειτουργεί ως ένα είδος «Τειρεσία» για τους ενοικιαστές.

Το Μητρώο θα περιλαμβάνει πληροφορίες για τα ενοίκια και άλλες οφειλές που δεν έχουν εξοφληθεί από προηγούμενους ενοικιαστές, επιτρέποντας στους ιδιοκτήτες να εντοπίζουν κακοπληρωτές και να αποφεύγουν την ενοικίαση σε αυτούς. Το σύστημα θα είναι συνδεδεμένο με άλλες πηγές δεδομένων, όπως το Κεντρικό Μητρώο Πιστώσεων της Τράπεζας της Ελλάδος και η Ανεξάρτητη Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης.

Αυτή η πρωτοβουλία αναμένεται να βελτιώσει τη διαχείριση των ενοικιάσεων και να προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια στους ιδιοκτήτες ακινήτων, μειώνοντας τον κίνδυνο από κακοπληρωτές και εξασφαλίζοντας ότι οι ενοικιάσεις γίνονται με βάση αξιόπιστα και ακριβή στοιχεία.

Ο τρόπος με τον οποίον θα «συλλαμβάνονται» οι κακοπληρωτές ενοικιαστές

Περιλαμβάνοντας τα στοιχεία των ενοικιαστών και το προφίλ τους το μητρώο θα δίνει στους ιδιοκτήτες τις απαραίτητες πληροφορίες για το «παρελθόν» των υποψήφιων ενοικιαστών τους: Αν δηλαδή έχουν αφήσει απλήρωτα ενοίκια στον προηγούμενο ιδιοκτήτη ή αν έχουν αφήσει απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος και νερού.

Συνιστά δηλαδή ένα νέο Τειρεσία τον οποίο θα χρησιμοποιούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να ελέγξουν τους υποψήφιους ενοικιαστές και να αποφεύγουν τους κακοπληρωτές. Συγκεκριμένα ο ιδιοκτήτης θα έχει την δυνατότητα με… ένα κλικ να μαθαίνει εάν ο υποψήφιος νοικάρης έχει αφήσει «φέσια» σε προηγούμενους.

Πώς δημιουργούνται τα ανείσπρακτα ενοίκια

Το γεγονός ότι αρκετοί ιδιοκτήτες δεν γνωρίζουν με ποιον συναλλάσσονται έχει συμβάλλει και στο φαινόμενο των ανείσπρακτων ενοικίων, όπου αρκετοί ιδιοκτήτες όχι μόνον δεν εισπράττουν αυτά που έχουν συμφωνήσει, αλλά κινδυνεύουν κιόλας να πληρώσουν επιπλέον φόρο ως και 45%, αν δεν καταφύγουν σε συγκεκριμένες νομικές ενέργειες.

Συγκεκριμένα, θα πρέπει:

  • Να έχουν εκδώσει εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή να έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.
  • Να καταθέσουν στην εφορία φωτοαντίγραφα των διαταγών, δικαστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί ή αγωγών που έχουν ασκηθεί.

Εάν δεν υποβληθούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη δήλωση των ανείσπρακτων ενοικίων τότε τα ποσά που έχουν δηλωθεί στην Εφορία ως ανείσπρακτα εισοδήματα δεν θα ληφθούν υπόψη με τις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρούν σε νέα εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης που έχει υποβληθεί επιβάλλοντας έξτρα φόρο για τα συγκεκριμένα ποσά.

Η φορολόγηση των ενοικίων

Σε αυτές τις περιπτώσεις και με βάση την ισχύουσα κλίμακα το ετήσιο καθαρό φορολογητέο εισόδημα από ενοίκια φορολογείται αυτοτελώς από το πρώτο ευρώ, αφού προηγουμένως αφαιρεθεί ποσοστό 5% που αναγνωρίζεται ως δαπάνη για επισκευή, συντήρηση, ανακαίνιση και άλλες λειτουργικές ανάγκες των εκμισθούμενων ακινήτων.

Ειδικότερα, τα εισοδήματα από ενοίκια φορολογούνται ως εξής:

  • 15% για τα πρώτα 12.000 ευρώ του εισοδήματος
  • 35% για τα επόμενα 23.000 ευρώ, δηλαδή στο τμήμα του εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 35.000 ευρώ
  • 45% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από τα 35.000 ευρώ.

Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ και Οικονομικό Ταχυδρόμο