Οικονομία

Attica-Παγκρήτια: Πώς αλλάζει ο τραπεζικός χάρτης της Ελλάδας

Σαν... βόμβα έσκασε η απορρόφηση της Παγκρήτιας Τράπεζας από την Attica Bank, με αποτέλεσμα να θορυβηθεί ολόκληρος ο τραπεζικός χάρτης της Ελλάδας στο άκουσμα της.

Attica-Παγκρήτια: Πώς αλλάζει ο τραπεζικός χάρτης της Ελλάδας

Η Attica Bank και η Παγκρήτια ενώνουν τις δυνάμεις τους μέσω συγχώνευσης, η οποία έχει ήδη λάβει το «πράσινο φως» από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Ο νέος όμιλος, με ενεργητικό 10,2 δισ. ευρώ και καταθέσεις 9,4 δισ. ευρώ, θα στοχεύσει κυρίως στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ), με στόχο την αύξηση του μεριδίου αγοράς από 3% σε 8%. Επιπλέον, σχεδιάζεται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 735 εκατ. ευρώ, με κεφάλαια που θα χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις σε τεχνολογία, αναδιάρθρωση καταστημάτων και rebranding.

Το σχέδιο εξυγίανσης περιλαμβάνει τιτλοποίηση κόκκινων δανείων ύψους 3,7 δισ. ευρώ, ενώ αναμένεται και η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αύξηση του πλαφόν εγγυήσεων στα 2,5 δισ. ευρώ. Ο νέος όμιλος επιδιώκει να αναζωογονήσει τον τραπεζικό ανταγωνισμό στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στον χώρο των ΜμΕ, με στόχο την ενίσχυση της χρηματοδότησης και της παρουσίας του στην αγορά.

Ποιο είναι το business plan για την επόμενη δεκαετία;

Σύμφωνα με το δεκαετές business plan της νέας Τράπεζας, για την περίοδο 2024 – 2034, η απόδοση ιδίων κεφαλαίων (RoA) αναμένεται να διαμορφωθεί περίπου στο 14% και τα κέρδη μετά φόρων να υπερβούν τα 300 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, ως το 2027 η κερδοφορία εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τον πήχη των 160 εκατ. ευρώ, ώστε το 2034, τελευταία χρονιά του επιχειρησιακούς σχεδίου, να έχει διπλασιασθεί.

Ήδη μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, την ένταξη των τιτλοποιήσεων στον Ηρακλή ΙΙΙ και την αύξηση κεφαλαίου, η νέα Τράπεζα – που σημειωτέον δεν έχει νέα κόκκινα δάνεια – θα σταθεί στην αγορά με συνολικό ενεργητικό 10,2 δισ. ευρώ και καταθέσεις 9,3 δισ. ευρώ από τα τέλη του τρέχοντος έτους. Καταθέσεις που το 2027 αναμένεται να αυξηθούν σε 11,5 δισ. ευρώ και το 2034,σε 19 δισ. ευρώ. Όσο για το σκέλος των χορηγήσεων, από συνολικό χαρτοφυλάκιο 8 δισ. ευρώ που αποτελεί το στόχο του 2027, προβλέπεται σχεδόν να διπλασιαστεί, φθάνοντας ή και ξεπερνώντας τα 15 δισ. ευρώ το 2034, όπου τελειώνει το 10ετές πλάνο.

Οι εξελίξεις αυτές πέριξ της δημιουργίας μιας νέας Τράπεζας που στην ουσία «γεννιέται» αύριο δεν θα αφήσουν αμετάβλητο το τραπεζικό σκηνικό. Αναπόφευκτα, η συγχώνευση αλλάζει τον χάρτη των τραπεζών, κάνοντας ακόμη εντονότερο τον διατραπεζικό ανταγωνισμό. Αυτό αναμένεται να φανεί και σε θέματα τιμολόγησης υπηρεσιών και προϊόντων και στην ανακατανομή της πίτας του χώρου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Exit mobile version