Οικονομία

«Σπίτι μου 2»: Η επιδότηση, οι ηλικίες και το τετραπλό µπόνους

Το πρόγραμμα «Σπίτι Μου 2» αποτελεί συνέχεια της κρατικής προσπάθειας να στηρίξει τους πολίτες στην απόκτηση κατοικίας, ειδικά όσους ανήκουν στη «γενιά της κρίσης».

«Σπίτι μου 2»: Η επιδότηση, οι ηλικίες και το τετραπλό µπόνους

Με νέες ρυθμίσεις και αυξημένα εισοδηματικά κριτήρια, το πρόγραμμα προβλέπει επιδότηση έως 50% για άτομα ηλικίας μέχρι 50 ετών, και έως 75% για τρίτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες, προσφέροντας ουσιαστική βοήθεια σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Οι αιτήσεις θα γίνονται μέσω των εμπορικών τραπεζών, όπως και στο προηγούμενο πρόγραμμα, ενώ αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του 2025. Σημαντικές λεπτομέρειες αναμένεται να διευκρινιστούν τις επόμενες εβδομάδες, σε συνάντηση με τις τράπεζες.

Το πρόγραμμα έχει στόχο να κάνει προσιτή την απόκτηση κατοικίας, διευρύνοντας την πρόσβαση σε περισσότερους δικαιούχους, ενισχύοντας παράλληλα τη στήριξη προς τις οικογένειες με μεγαλύτερες ανάγκες. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που στοχεύει να αντιμετωπίσει το στεγαστικό ζήτημα, το οποίο αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της σύγχρονης κοινωνίας.

Ποια τα εισοδηματικά του «Σπίτι μου 2»

  • 20.000 (από 16.000) ευρώ ετήσιο εισόδημα για άγαμους και άτεκνους ωφελουμένους.
  • 28.000 (από 24.000) ευρώ ετήσιο εισόδημα (από κοινού) για ζευγάρια, το οποίο αυξάνεται κατά 4.000 (από 3.000) ευρώ για κάθε παιδί. Δηλαδή μια τετραμελής οικογένεια (δύο γονείς, δύο παιδιά) θα μπορεί πλέον να ενταχθεί στο πρόγραμμα αν έχει εισόδημα έως 36.000 ευρώ, ενώ στο προηγούμενο πρώτο «Σπίτι Μου» το αντίστοιχο όριο ήταν στις 30.000 ευρώ.
  • 31.000 (από 27.000) ευρώ ετήσιο εισόδημα για μονογονεϊκές οικογένειες, το οποίο αυξάνεται κατά 5.000 (από 3.000) ευρώ για κάθε παιδί.

Τα ηλικιακά όρια του προγράμματος

Ενώ το πρώτο «Σπίτι Μου» απαιτούσε τουλάχιστον ένας εκ των ωφελουμένων να είναι κάτω των 40 ετών, το νέο πρόγραμμα ανεβάζει το ανώτατο ηλικιακό όριο στα 50 έτη. Κι αυτό, καθώς το προηγούμενο όριο δημιουργούσε δυσκολίες, αφού τα άτομα κάτω των 40 που πληρούσαν τα εισοδηματικά κριτήρια σπανίως είχαν τις οικονομίες για να καλύψουν το ποσό της ίδιας συμμετοχής στην αγορά του ακινήτου (τουλάχιστον 10% της εμπορικής αξίας).

Το τελικό ποσοστό της επιδότησης

Το άτοκο κομμάτι του δανείου, δηλαδή αυτό που θα επιδοτείται, θα είναι 50% του δανείου, από 75% που ίσχυε το προηγούμενο πρόγραμμα.

Επομένως, το επιτόκιο που θα πληρώσει ο ωφελούμενος θα αντιστοιχεί στο μισό του επιτοκίου της αγοράς. Για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους ωφελουμένους, το ποσοστό της κρατικής χρηματοδότησης θα αυξάνεται στο 75%, ενώ στο πρώτο «Σπίτι Μου» έφτανε το 100%.

Ο αριθμός των οριστικών ωφελούμενων

Το «Σπίτι Μου 2», ύψους 2 δισ. ευρώ, πραγματοποιείται από μεταφορά κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο αριθμός των ωφελουμένων από το πρόγραμμα νοικοκυριών αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 15.000 και 20.000. Στο «Σπίτι μου 2» αναμένονται περισσότεροι δικαιούχοι, καθώς διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια, προβλέπονται  ευνοϊκά κριτήρια για τις μονογονεϊκές οικογένειες, ενώ εντάσσονται επιπλέον κατοικίες (που σήμερα είναι κλειστές) με φορολογικά κίνητρα.

Ποιος θα είναι ο όγκος του δανείου;

Στο νέο πρόγραμμα, το όριο αυτό αναμένεται να αυξηθεί σε ποσό άνω των 200.000 ευρώ, το οποίο θα καλύπτει έως και το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου. Το ποσό αναμένεται να κλειδώσει τις επόμενες ημέρες, ύστερα από συνάντηση και με τις τράπεζες.

Ποια ακίνητα θα επιλεχθούν;

Τα κριτήρια χαλαρώνουν και πλέον θα μπορούν να ενταχθούν σπίτια σε όλη την Ελλάδα, ανεξαρτήτως περιοχής. Σε ό,τι αφορά την ηλικία των επιλέξιμων ακινήτων, το νέο πρόγραμμα θα απαιτεί η οικοδομική άδεια να έχει εκδοθεί το αργότερο το 2007. Επί της ουσίας, το εν λόγω κριτήριο μένει ίδιο σε σχέση με την προηγούμενη «έκδοση».

Ωστόσο, υπάρχουν σκέψεις για αλλαγή που θα περιλαμβάνει και νεότερα ακίνητα, ώστε να αυξηθεί η περίμετρος της προσφοράς και να μοιραστεί η ζήτηση, ώστε να μη δημιουργήσει υψηλότερα επίπεδα τιμών σε παλαιά ακίνητα. Πάντως, σύμφωνα με πηγές των «ΝΕΩΝ», στο «Σπίτι μου 1», αρχικά παρατηρήθηκε αύξηση των τιμών στα παλαιά ακίνητα (άνω των 15 ετών). Επειδή, όμως, δεν γίνονταν συναλλαγές, τελικά, οι τιμές υποχώρησαν.

Ωστόσο, τόσο στα αρμόδια υπουργεία όσο και στις τράπεζες υπάρχει η άποψη ότι ο ηλικιακός περιορισμός των ακινήτων στρέφει τη ζήτηση σε λιγότερα ακίνητα και δημιουργεί υψηλά επίπεδα τιμών για παλαιά και ακόμα υψηλότερες για νέα.

Exit mobile version